Image

KAJ JE IMAGO?

Imago je slika, ki si jo ustvarimo tekom otroštva o tem, kakšen naj bo naš partner. Sestavljajo jo pozitivne in negativne lastnosti naših staršev. Vsebuje pa tudi tiste dele nas, ki smo se jim v otroštvu odrekli zato, da bi bili sprejeti. (npr. nismo upali pokazati svojih čustev ali povedati svojega mnenja, da nas ne bi zasramovali,…)

Privlačijo nas ljudje, ki na nek način ustrezajo našemu imagu, toraj so podobni našim staršem. Intenzivnost privlačnosti je odvisna predvsem od njihovih negativnih lastnosti. Te v nas povzročijo podobne občutke, kot smo jih doživljali ob ostarših. (npr. spet se počutim tako nevidno, neupoštevano, krivo za vse, zavrženo, zadušenega,…)

Ko srečamo nekoga, ki ustreza našemu imagu, se ob njem počutimo zelo domače. (Lahko rečemo npr.: čeprav sva se šele pred kratkim srečala, imam občutek, kot da te poznam že celo življenje.) Po naravni poti se tako povežemo z idealnim partnerjem za našo morebitno ozdravitev. To je pomembno, kajti samo v pomembnem odraslem odnosu (v zakonu) lahko ozdravimo in popravimo nedokončane zadeve iz otroštva. Ranjeni smo bili v odnosu in le v odnosu se lahko ozdravimo.

Zaljubimo se v svojega »imago parnerja« in se povežemo. Izkusimo medene mesece v romantični fazi, kjer vidimo le pozitivno.

Faza zaljubljenosti mine. S poglabljanjem povezanosti začenjamo opažati tudi negativnosti in ponovno podoživljati bolečine iz otroštva. Nahajamo se v obdobju boja za moč. Takoj po prehodu v predani odnos pridemo v boj moči. Boj moči je nujen, kajti v frustracijah para je vsebovana tudi informacija za ozdravitev in rast.

Ponovno ustvarjamo svoje otroške izkušnje na ta način, da:

projiciramo naš imago v drugega. Določeno obnašanje našega partnerja si lahko razlagama v skladu z izkušnjo svojega odnosa s starši. (npr. določen izraz na obrazu partnerja si lahko razlagamo kot da je jezen in smo mi krivi za to).
provociramo osebo, da se obnaša na način, ki ustreza našemu imagu. (Primer: ker me je moj oče zapustil, ko sem bila mala, sem vedno znova spraševala svojega partnerja za zagotovilo, da me ne bo pustil, da je zvest, ….dokler tega več ni mogel vzdržati in me je zapustil.)
Mi poustvarjamo naše otroške izkušnje, da bi jih razrešili, da bi ozdraveli in rastli v naše polne potenciale – v našo celovitost, živost.

Imaga ne moremo odstraniti s kirurško operacijo. Naša najboljša možnost je, da postanemo zavestni in da aktivno sodelujejo z našim nezavednim, kajti le tako lahko omogočimo rast in zdravljenje – sebi in partnerju.

Prvi dve stopnji partnerskega odnosa, romantična zaljubljenost in boj moči se dogajata na nezavednem nivoju. Imago povroči, da se povežemo s človekom, ki je za nas povsem neprimeren, saj nas neprestano rani. A prav v frustracijah para se skriva informacija za ozdravitev in rast.

Zdravljenje se začne, ko prevzamemo odgovornost za svoje življenje in najin odnos in začnemo energijo usmerjati od sebe na partnerja. Ko skušamo zadovoljiti potrebe partnerja s preseganjem samega sebe, začnemo zdraviti svoje lastne rane in osebno rastemo.

CILJ IMAGO PARTNERSKE TERAPIJE je uskladiti naše zavestne cilje (ki so običajno sreča in zadovoljstvo) s podzavestnimi (ki so v smeri ozdravitve in rasti). Imago terapevti spremljamo par pri razvoju tega zavestnega, intimnega in predanega odnosa.

Za prehod k ozaveščenemu vedenju je potrebna tako psihoedukacija kot učenje specifičnih spretnosti, ki utrjejo povezanost. Gre za učenje zavestnega partnerskega dialoga (imago dialoga). To je nov način poslušanja in govorjenja, ki parom pomaga, da bolje spoznata drug drugega, kaj leži za zakonskim konfliktom in kako ga rešiti skupaj.