Image

Harville Hendrix  in Helen LaKelly Hunt pravita, da IMAGO pomeni vse, kar ljudem pomaga ustvarjati ljubeč odnos. Imago paru pomaga ustvarjati prostor, ki je »med« jaz in ti. Ta tretja stvar, »vmes«, postane osrednja točka za oba. Imago pomaga parom, da se usmerijo v ta sveti prostor odnosa, po prehodni izkušnji romantične zaljubljenosti in preko neizogibnega boja moči v zanesljivost zavestne ljubezni. Da bi dosegli resnično ljubezen, se pari učijo sodelovati s podzavestnim namenom svojega odnosa, ki je v tem, da sleherni partner ob pomoči drugega zaključi svoje otroštvo. Imago proces jim pomaga  najti pot, kako do tega priti. Pri uporabi zavestnega imago dialoga pari odkrivajo, da ima vsak partner nezadovoljene potrebe iz otroštva in vzpostavijo vzajemno predanost, da v odnosu zadovoljijo  te potrebe drug drugemu. Ta povezanost spodbuja ozdravitev in rast, tako da odnos lahko doseže svoj najvišji cilj: zavestni, varni in strastni odnos.

KDAJ SE NAJ ODLOČIVA ZA TERAPIJO?

Vsak čas je primeren, če le imamo željo izboljšati svoj odnos in se naučiti nekaj novega. Pogosto pa se za terapijo odločimo šele, ko smo v hudi krizi. Vendar ni dobro čakati predolgo, da ne  izgubimo volje,  saj je pot potem daljša. Dobro je vedeti, da gremo vsi pari skozi krize. Če iščeva pomoč pri tretji osebi, to ne pomeni, da nisva sposobna sama rešiti težav. Obratno! Ker nama odnos veliko pomeni, sva pripravljeni zanj narediti nekaj, kar doslej še nisva.

Imago partnerska terapija ponuja zelo učinkovit način pogovora, ki se ga ne moremo naučiti  iz knjige. Podobno je tudi pri učenju vožnje avta.  Z uporabo imago dialoga lahko vedno znova ugotavljamo, da so konflikti prilika za rast in povezanost. »Vožnja« skozi težave postane varnejša in hitrejša!

 

najinaLjubezen      ohranivaLjubezen       zdravOtrok