Image

Vikend delavnica: MEDGENERACIJSKI DIALOG

Za matere/očete in odrasle hčere/sinove

19. do 21. junij, Radenci

Vikend delavnico medgeneracijski dialog za odrasle otroke in njihove starše sta razvila Roland and Sabine Bösel, imago terapevta na Dunaju. Zanjo sva prvič slišala na imago konferenci v Kopenhagnu leta 2011. Vsa navdušena sva se naslednje leto 2012 odpravila na Dunaj s svojima starejšima otrokoma. Vsem nam je ta izkušnja zelo koristila. Tam sva spoznala tudi Claudio Luciak-Donsberger in Mikaela Luciak, ki izvajata to delavnico zunaj meja Avstrije. Z veseljem sta jo pripravljena ponuditi tudi slovenskim staršem in otrokom.

Za tiste, ki ne razumete angleško ali nemško, smo prevedli informacije iz njune spletne strani http://imagodialog.com/en/workshops.html

Moč čustvene zapuščine naše družine

To je vikend delavnica za matere/očete in odrasle hčere/sinove, ki imajo pogum, da v varnem okolju nekaj naredijo za pristen, zrel in vzajemno zadovoljujoč odnos. Nerešeni družinski vzorci lahko zavirajo osebnostno rast ter se na komaj zaznaven način pojavljajo v partnerskem odnosu in vplivajo na stil starševstva. Tako se (pogosto nezavedno) prenašajo na naslednje generacije. S pomočjo vodenega dialoga, ki omogoča empatično poslušanje, se bosta starš in otrok zavedela dinamike odnosov v svoji družini. Dobila bosta možnost spremeniti stare družinske vzorce ter ustvariti ljubeč in vzajemno podpirajoč odnos. Odkrila bosta tudi posebno bogastvo, ki ga ima vsaka družina in v njem našla enkraten vir moči.

Delo na medgeneracijskem odnosu je delo za mir v vaši družini.

Zdravljenje ponavljajočih se družinskih tem / vzorcev ne vpliva dobro le na odnos otroka z njegovimi lastnimi starši oz. odnos staršev z odraslimi otroki, ampak spodbuja tudi vašo lastno osebno rast. Delo na medgeneracijskem odnosu zato pomaga uresničiti vaše potenciale in lajša življenje samoodločanja, ki vam pomaga najti vašo lastno pot v odnosih z drugimi.

Ta delavnica vam ponuja naslednje možnosti:

 • pomaga vam prepoznati neizrečena čustva,
 • pomaga vam razčistiti nerazumevanje in ozdraviti stare rane,
 • pomaga spodbuditi spravo in mir med starši in otroki,
 • pomaga vam razviti potenciale, ki so bili prej nedosegljivi,
 • nauči vas prijazno in spoštljivo komunicirati, kar vam omogoča ustvarjanje zrelega in zadovoljujočega odnosa,
 • pomaga vam spoznati, da lahko celo boleče doživljanje spodbudi razvoj osebnih virov moči,
 • pomaga vam zagotoviti, da se boleče čustveno doživljanje ne bo več prenašalo na naslednje generacije.

Ta delavnica je za vas, če bi:

 • radi izboljšali odnos s svojo mamo, očetom, odraslim sinom, hčerko ali posvojencem/posvojenko,
 • želeli na varen način in v varnem okolju odpreti vprašanja, ki jih nosite v sebi že dlje časa,
 • radi izrazili svojo ljubezen in razumevanje drug do drugega,
 • se radi osvobodili utesnjujočih družinskih vzorcev,
 • ste doživeli bolečo izkušnjo ali grobo prestopanje osebnih meja ter hrepenite po tem, da bi bila vaša bolečina slišana in prepoznana,
 • želeli svojo družino napraviti za vir zdrave osebne rasti,
 • želeli biti vzor za rast v svoji lastni družini,
 • želeli vstopiti v dialog, da bi spremljali svojega sina ali hči v odraslost in tako ustvarili zrel, zadovoljujoč in spoštljiv odnos.
 • Ta delavnica podpira individualno, partnersko in skupinsko terapijo.

Kaj lahko pričakujete od nas na tej delavnici:

 • podpiramo vas pri določitvi vaših lastnih ciljev,
 • demonstriramo strukturirani dialog in vas vodimo, ko ga izvajate,
 • podpiramo vas pri iskanju pravih besed za izražanje vaših skrbi in občutkov,
 • pomagamo vam aktivirati vaše notranje vire moči in krepiti vaše samozaupanje,
 • našli boste podporo in osebno izmenjavo v svoji generacijski skupini (skupina staršev, skupina sinov in hčera),
 • predstavili vam bomo teoretično ozadje razlik med zavednim in nezavednim odnosom, med spoštljivo bližino in čustveno distanco, med spoštovanjem meja in soodvisnostjo.


Spoštovali bomo vašo zasebnost. Vse, kar nam boste zaupali, bomo z vašim soglasjem obravnavali le z vašim generacijskim sogovornikom. Poleg tega se vsi udeleženci na začetku delavnice izrecno zavežejo molčečnosti.

Claudia Luciak-Donsberger in Mikael Luciak se zahvaljujeta kolegoma in prijateljema Dr. Sabine und Roland Bösel (www.boesels.at), ki sta razvila to delavnico in jima predala ta koncept po opravljenem intenzivnem treningu.

Dr. Claudia Luciak-Donsberger ima licenco iz psihoterapije, imago partnerske terapije, sedaj pa se skupaj s svojim možem Mihaelom izobražuje iz EFT (Emotionally Focused Therapy), iz terapije usmerjene na čustva. Dela na Dunaju in se posebej ukvarja s podporo zakonskim parom, družinskim in medgeneracijskim odnosom. Usposabljala se je pri ustanoviteljih medgeneracijske delavnice in avtorjih uspešnice Daj mi svoje uho in dam ti svoje srce Sabini and Rolandu Bösel in z njima pogosto sodelovala kot soterapevtka. Globoko se je je dotaknila tudi izkušnja čustvene rasti, ko je sodelovala na delavnici s svojima dvema sinovoma.

Dr. Mikael Luciak ima licenco psihoterapevta na Dunaju. Iz psihoterapije se je izobraževal na univerzah na Dunaju in v San Francisku. Deloval je pri medkulturnih raziskavah in kot vodja skupine v Evropi in ZDA več kot dve desetletji. V preteklosti je izvajal individulano in skupinsko terapijo za psihiatrične kliente v Berkeleyu v Kaliforniji. Sedaj dela s pari in medgeneracijskimi pari na Dunaju. Je imago partnerski terapevt in kmalu bo postal EFT terapevt (Emotionally Focused Therapy). Sodeloval je s Sabino and Rolandom Bösel kot koterapevt pri medgeneracijskih delavnicah, delavnicah za sorojence in pare. Tudi njega se je globoko dotaknil strukturirani dialog, ki ga je izkusil s svojimi otroki.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku, ob pomoči slovenskih in avstrijskih imago terapevtov.

Pomembno: prevajanja ne bo. Vsak udeleženec mora razumeti angleški jezik.

Cena delavnice je 390 € na osebo 

Kraj: Radenci, Gubčeva 22.

Časovni razpored:

Petek: 15:00 – 20:00

Sobota: 9:30 – 18:30

Nedelja: 9:30 – 14:30

 

IZJAVE UDELEŽENCEV NA DELAVNICO MEDGENERACIJSKI DIALOG

Oče: Bil sem na seminarju za starše in otroke v tujini. Seminar pri nas v Sloveniji pa je bil izjemen. Dobra organizacija terapevtov, asistentov in male skupine je ustvarila varen in ustvarjalen prostor. To, kar je delal en par, je delal za ostale otroke in starše. Večja podpora okolja pomaga ustvariti pogoje za globje raziskovanje najdragocenejšega odnosa v moje življenju: jaz in otrok.

Hči: Delavnica, mi je kljub izčrpanosti, ki jo je prinesla, dala tudi ogromno spoznanj. Vsakdanji pogovori so prav tako dobri, ampak včasih se je potrebno tudi ustaviti in pogledati problemu naravnost v oči. V takšni vrsti pogovora, ob podpori skupine in terapevtov, sem lahko izrazila tisto, kar čutim, pa ne vem in slišala tisto, kar poslušam, a ne slišim.

Mama: Medgeneracijski dialog je izjemna delavnica. Omogoča, da se otroci in starši srečamo na tak način, kot smo si zmeraj želeli – da smo lahko iskreni in si podelimo tisto, kar čutimo drug do drugega. Kot mama sem sinu hvaležna, da je spregovoril o stvareh, ki so bile zanj težke in mi pokazal, kako naj rastem na področju kjer sem šibka in tako omogočim obema rast. Sedaj bova lažje sodelovala kot dva odrasla človeka, ki spoštujeta svobodo drug drugega in se razumeta.

Sin: Lepa in naporna izkušnja. Ni dokončen način, ki bo pozdravil vse družinske travme in napake v komunikaciji. Je pa korak v pravo smer in dobro orodje, če smo pripravljeni rasti.

Mama: Medgeneracijska delavnica je zame kot odrešenje! Kot luč in upanje za nove generacije, da se stari uničujoči vzorci končno končajo in ne prenašajo v nove rodove! V varnem okolju, s pomočjo briljantno vodenih dialogov se lahko odrasli otroci in starši srečajo, lahko otrok spoštljivo pove staršu, kako mu je bilo živeti z njim, lahko starš brez obramb posluša otrokovo stisko, ne išče izgovorov za svoja dejanja. Ne pojasnjuje, … je samo tam za svojega odraslega otroka. In njegova prisotnost je zdravljenje otrokovih travm, ki mu jih je povzročil.

Moč delavnice je tudi v tem, da otrok in starš ustvarita novo tradicijo odnosa, v kateri bodo ljubeče in varno rastli novi rodovi.

Mama: V uglašenem, vodenem pogovoru se med staršem in odraslim otrokom odpirajo teme, ki so bile dolgo zamolčane, bolečine, ki so bile potisnjene v neizgovorjeno. Delo na delavnici je bilo intenzivno. Pogovor naju je oba ponovno kvalitetno povezal in odnos je postal bolj zrel in zavesten.