Image

 NOVA POT DO LJUBEZNI, vikend delavnica za zakonske pare

       Kančevci, od 22. do 24.novembra 2019

Vodita: Lidija in Jože Kociper, imago partnerska terapevta

Nova pot do ljubezni je izobraževalni program za krščanske zakonce in temelji na imago partnerski terapiji, ki sta jo ustvarila Harville Hendrix in Helen LaKelly in je bila prvič predstavljena v knjigi NAJINA LJUBEZEN.

Ta program pomaga parom razumeti in poglobiti svoj odnos na osnovi novega načina pogovora. Šele ko spoznamo drugega iz njegovega zornega kota, ga lahko imamo radi. Program »NOVA POT K LJUBEZNI – živeti božji namen za najin zakon« ponuja novo perspektivo odnosa.

 • Naučila se bosta negovati prostor med vama kot »sveti prostor«, ki spodbuja zaupanje in intimno povezanost.
 • Odkrila bosta, kako vama zakon (s konflikti vred) ponuja možnost za duhovno rast in zdravljenje.
 • Izkusila bosta Boga v vajinem odnosu. »Kdor ne ljubi, Boga ni spoznal, kajti Bog je ljubezen«(1Jn 4,8)

Delavnica se prične v petek zvečer ob 18 uri in zaključi v nedeljo ob 14.30

Udeleženci dobijo priročnik, ki jim omogoča kasnejše poglobljeno delo doma.

Cena: delovni zvezek za par (dva krat 15 €).  

Priporočilo:  preberita knjigo H. Hendrix: Najina ljubezen.

Prijave: dom duhovnosti Kančevci

Prijava 

Ta program je primeren za pare, ki se pripravljajo za poroko in za tiste, ki že dolgo živijo skupaj.

Primeren je tudi za zakonske skupine. Takrat se izvaja se enkrat mesečno in obsega sedem srečanj. Na intenziven način ga lahko spoznate na vikend delavnici in ga utrjujejte tekom leta, vsak par sam ali v skupini.

Na tem področju je potrebno zmeraj nekaj delati. Nek mož je to izrazil na preprost način: "Zakon je kot vrtnarjenje. Zmeraj je treba nekaj okopavati."

Dobrodošli!

 

IZJAVE UDELEŽENCEV NA SEMINAR NOVA POT DO LJUBEZNI:

NOVEMBER 2017

ONA: Za ta seminar sva morala premagati precej odporov: vse je šlo v smeri, da sedaj res ni pravi čas. Vesela sem, da naju okoliščine niso odvrnile in da sva prišla. Imela sva zunanjo spodbudo in strukturo, da sva si izmenjala nekatere občutke in misli, ki si jih še dolgo nisva ali pa sploh še nisva nikoli. Hvala!

ONA: Ponovno sva se zbližala in si lažje povedala prej neizrečene stvari. Ponoviš in obnoviš svoje znanje komunikacije (dodaš empatijo, zrcaljene in validacijo). Spomniš se, da moraš gledati pri zakoncu in ljudeh same dobre stvari, da se ne ustavljaš pri negativnostih in da ne vlečeš s seboj zamer iz preteklosti. Poiščeš svoje travme iz otroštva in s takimi očmi lažje razumeš sebe in svojega zakonca, najin odnos.

ON: V življenju sem bil na veliko duhovnih vajah. Te so bile nekaj posebnega. Treba je bilo vložiti veliko svojega truda, koncentracije, misli in dobre volje, da so speljane po programu Nova pot do ljubezni. Pustile so name pečat in nove smernice na najini skupni poti.

ON: Zelo zanimiva izkušnja. Zelo natrpan program, vendar ne prenapolnjen. Prinesel mi je nekaj spoznanj: zakaj se odzivam na način kot se in da se je potrebno potruditi v poslušanju sozakonca ter se vživeti v njegovo »kožo«. Hvala za vse misli.

ONA: Hvala za zelo zanimivo in povsem novo izkušnjo spoznavanja sebe in svojega zakonca. Čestitke voditeljema za iskrenost, odprtost. Priznam, da so se mi zdeli filmi nekoliko nenaravni. V splošnem mi je seminar prinesel veliko novih stvari o sebi – predvsem nezavedne stvari iz otroštva. Hvala za pozitivno naravnanost in ljubezen s katero izvajate to delavnico. Bog vaju blagoslovi. Spet se nama je odprlo nebo, ponovno sva si ozavestila kako dragocena sva si. Drug v drugem sva spet začutila toplino, varnost, zavezanost k najini skupni rasti v neskončni božji ljubezni. Ozavestila sem svoje negativne stereotipe glede moža, s katerimi obremenjujem njega in (še bolj sebe)  ter se jih odločila razbijati.

ON: Seminar sem doživel kot spodbudo na poti graditve najinega odnosa. Jezik mi je malo tuj, a vsebina se mi zdi na mestu. Nova pot do ljubezni, katera je ena in edina in zame podarjena.

ONA: Seminar daje dobro osnovo vsem, ki si želijo graditi lepši odnos. Uči osnove komuniciranja, poslušanja, zrcaljenja, povzemanja, zaznavanja, čutenja, spoznavanja vplivov, korenin osnovnih izkušenj iz primarne družine. Omogoča pregled najinega zakona, zavedanja kje sva, kaj si želiva, kaj bova storila, spremenila. V tem kratkem času ne bi mogli dobiti več.

ON: Zanimiva izkušnja za duhovno poglabljanje zakoncev, ne glede na starost. Zelo koristna skripta za kasnejše obnavljanje in poglabljanje. Hvala voditelju.

ONA: Seminar spodbuja delavnost, aktivnost raziskovanje najinega notranjega življenja. Naloge spodbujajo, da sva preiskovala, predstavljala drug drugemu skrivnosti v najini globini, ki se jih morda niti nisva zavedala. Hvala.

 

MAJ 2017

ON: Zelo intenzivno srečanje z veliko idejami, ki jih bo treba predelati in osmisliti se doma- skupaj.

ONA: Vikend, ki sva ga preživela v tej skupini nama je dal ogromno idej in navdiha za najino medsebojno skupno življenje.

ON: Vsebina delavnice spreminja pogled in pristop k oblikovanju odnosa do žene, moža. Upam, da bom zmogel spoznanja udejanjiti v najinem zakonu. Tak je moj namen.

ONA: Vsebina seminarja naju je povezala. Z zaupanjem sva se spet gledala v oči in poskušala videti svet zakonca.

ON: na seminarju sem se v svoji kompleksnosti in bitju sproščeno razgalil. Proti koncu seminarja so me preplavljali hormoni veselja in ugodja. Lahko sem bil jaz do svoje žene, ljubice in muze. Hvaležen sem za to.

ONA: Imago terapija je nekaj kar seže v globino odnosa. Prisili te, da se zazreš v bolečino, ki jo skrivaš, z namenom, da jo pritegneš na plan. Zaradi tega lahko zaživiš polnejši odnos s svojim zakoncem. Znebiš se bremena, živiš polnejše.

ON: Zelo sem vesel, da nama je uspelo dolgo načrtovano željo uresničiti. Sedaj imam blagodejen občutek, da sem se z ženo še bolj povezal. Vesel sem, da sva lahko podelila najglobje občutke z tako različnimi pari širom Slovenije, ki jim skupna pot toliko pomeni. Zadovoljen sem z načinom podajanja izkušenj predavateljev, ki sta se trudila z nama. Postali smo pravi prijatelji. Bilo je toplo. Hvala vam!

ONA: Delavnica je izjemna priložnost za učenje dobre komunikacije in graditev odnosa. Všeč mi je bilo, da sva se naučila poslušati in slišati drug drugega. Dragoceno je bilo spoznanje, kako so navidezne malenkosti (smisel za humor vsak dan) za odnos zelo pomembne! Z možem sva lahko s pomočjo »sprehoda« v otroštvo odkrila določene rane in ovire na najini poti. Zdaj se bova lažje razumela. 

NOVEMBER 2016

ON: Odločitev na tej delavnici je bila zame več kot poplačana. Prinesla mi je spoznanja o samem sebi in ženi, o življenju in zakonu, ki jih bom lahko vsakodnevno s pridom uporabljal. Način, vsebina, čas in prostor ter voditelja … priporočam vsem parom, mladim in starejšim.

ONA: Seminar me je vzpodbudil k pozitivnemu pristopu do poslušanja partnerja.

ON: V svojem imenu bi se zahvalil za vaš čas, ki ste ga preživeli z mano, saj ste mi s tem pripomogli, da sem se prebudil. Prišel sem do spoznanja, da obstaja še druga oseba, ki me spoštuje in RABI. Hvala  vsem.

ONA: Zahvaljujem se za čudovito izkušnjo izvedenega seminarja »Nova pot do ljubezni«. Veliko sem se naučila o sebi, kot tudi o partnerju. Spoznanja bom skušala vnesti v svoje vsakdanje življenje v odnosu do partnerja in do drugih. Še enkrat iz srca hvala!

ON: Zame je to nov vidik, kako se zbližati, biti slišan; kako s pomočjo te delavnice iti naprej z zakoncem ali partnerjem, da sva si blizu, da se opaziva in slišiva drug drugega. Zame je bil to nov vidik, kako delati. Hvala vama!

ONA:V teh dneh sem se naučila novega načina poslušanja. Pretekla dejanja sebe in svojega moža sedaj lažje razumem, marsikaj ima smisel, kar prej ni imelo. Je zelo intenzivno in bi si želela, da bi bila tudi tedenska  ali mesečna srečanja, kjer lahko preverjava, kako napredujeva oz. potrditev, da delava dobro. Čutim hvaležnost do moža, do ostalih parov in predvsem zahvala vama za vajino iskrenost.

ON: Na delavnici sem spoznal, da je zelo pomembno partnerja znati poslušati, razumeti in spoznati njegove stiske, strahove in zadržke, da lahko pravilno reagiraš v dani situaciji in mu pomagaš, ko izraža klic na pomoč. Da lahko to dosežeš, pa je potrebno najprej pri sebi razdelati in preseči vzorce iz preteklosti, ki so pustili svoj pečat na tvoji osebnosti. Za seminar sem zelo hvaležen partnerki, ki me je navdušila in povabila, izvajalcema,  ter ostalim udeležencem, ki so prispevali k uspešni izvedbi.

ONA: Delavnica mi je bila zelo všeč. Dala mi je nove poglede na partnerski odnos. Odprla mi je novo pot, na katero si želim stopiti. Hvala vama obema za energijo in čas, ki sta ga namenila za višje dobro. Čutim, da je ta delavnica mogoče celo prelomnica v najinem odnosu.

ON: Na delavnici sem dobil čudovito izkušnjo in način, kako slišati potrebe in  želje moje drage žene, ter znanje in način kako povedati svoje strahove in želje tako, da je ne prizadenem. Hvala vama in hvala Gospodu!

ONA: Čudovita praktična delavnica, ki je obogatila najin odnos, me naučila kje sem delala napake in mi dala upanje za prihodnost, kjer vidim naju z možem v popolnem zakonu. Hvala za vajin čas, znanje, iskrenost.

ON: Preseganje samega sebe ter občutenje ljubezni kot čudeža Kristusovega daru, je preseganje in dodatek običajni terapiji. Hvala za ta dar.

ONA: Delavnica je presegla moja pričakovanja. Bila je čudovito potovanje v neraziskano vesolje partnerstva. Priporočam vsakemu paru, ne glede na starost in upam na nadaljnje potovanje v vesolje. Hvala!

MAJ 2016

ON: Všeč mi je bil ta vikend, predvsem sem se naučil nekaj novega – kako bolj poslušati svojega partnerja, da ne bi prihajalo do nepotrebnih konfliktov. Poslušati ga in se pogovarjati, sproti reševati težave pa se ne nabirajo. Kaj je najbolj pomembno: povedati jasno in glasno kaj želiš in kaj oba lahko naredita za boljši odnos. Četudi si želvica, pa takrat, ko najbolj dežuje toča, daj glavo ven in povej.

ONA:  priporočam vsakemu paru. Seminar je intenziven in hkrati lahkoten.

-        Naučiš se pogovarjati, ne le s partnerjem, temveč tudi z drugimi ljudmi. Učiš se poslušati kot tudi govoriti. Naučiš se ustvariti varno okolje, kjer lahko brez skrbi izraziš svoja čustva in vse to, kar ti si. Seminar naju je vzpodbudil, da sva začela že takoj načrtovati kako si bova vzela in preživljala trenutke za naju. Spomnil naju je, da poleg resnosti obstaja in je tudi potrebna zabava,… in še veliko drugega.

ON: Na seminar sem prišel z mešanimi občutki. Po uvodnem srečanju sem razumel koncept dialoga in sem spoznal, da je smiseln in deluje. Z pristopom predavatelja in terapevta sem zelo zadovoljen in sem vama hvaležen za vsako posredovano besedo in misel. Vaše delo je veliko. Bogu hvala. Po končanju seminarja mislim, da gledam na partnerko malo drugače. Vidim, da je lahko tudi težek trenutek lep, saj nas oblikuje in nam daje rast. Daje nam novo priložnost. Hvala!

ONA: Seminar nama je dal možnost biti slišan.

-        Dal nama je dober občutek povezanosti z Bogom.

-        Dal nama je veselje zakonskega življenja.

-        Spoznanje, da se je za zakonski odnos potrebno truditi vsak dan znova.

-        Kako, na kakšen način lahko izraziva ljubezen drug do drugega.

-        Naučila sva se pozorno poslušati.

-        Naučila sva se izražati svoje občutke.

Naučila sva se poimenovati svoja čustva.

 

NOVEMBER 2015

ONA: Seminar je bil izjemna izkušnja, ko sva si dva dni podarila le za naju in kljub naporu čutila napredek, kot ga prej že leta nisva.

ON: Seminar je bil odličen, poučen, strokovno podkovan. Mislim, da je bil to prvi korak k najinemu boljšemu medsebojnemu sporazumevanju, k reševanju problemov. Naučiti se spoštovati partnerja, ga poslušati, skušati tudi razumeti, in - pripeljati najin odnos na neko višjo stopnjo. Morava najti tak pozitivni način reševanja sporov – problemov in na tak način bova midva bolj zadovoljna in vsi okrog naju. Seminar je bil zelo dobro in sproščeno voden in z veseljem bi se udeležil še kakšnega. Hvala obema.

ONA: Čeprav sem se težko odločila za ta seminar, ker je zelo oseben, čustven, povezan v Bogom, sem sedaj zelo zadovoljna, pomirjena, sproščena v sebi. Naučila sem se res dobrih stvari, ki jih moram vnašati in vlagati v svoj zakon. Stvari, ki so sicer samoumevne, vendar smo jih pozabili obnavljati. Sedaj bi se z veseljem udeležila še kakšnega takega seminarja, saj je bil sproščen in strokovno voden. Hvala Vam.

ON: Vesel sem, da sem bil udeleženec seminarja, ki pomaga zakoncema na poti bolj pristnega in globokega odnosa. Počutil sem se zelo domače, čeprav nisem poznal niti voditeljev, niti udeležencev, razen enega para. Bog blagoslovi vaju in vajino delo!

ONA: Delavnica mi je bila zelo všeč. Bilo je veliko praktičnih navodil, kako v vsakdanjem življenju živeti dialog z imago pogovorom in tako imeti res živ zakonski odnos.

ON: Delavnica mi je dala potrditve in moči, da sem sklenil imago pogovor redno izvajati.

Všeč mi je način dela. Vodenje prijetno in profesionalno, v toplem, varnem vzdušju, dal mi je priložnost za rast. Hvaležen sem da sem preživel ta vikend v Radencih. Dal mi je novih moči.

V veliko pomoč so video posnetki in odlično vodenje delavnice.

ONA: Seminar mi je bil zelo všeč. Mislim, da sem prišla do velikih spoznanj. Ostalo mi je še nekaj vprašanj. Lahko bi rekla, daje bil ta seminar v božjem načrtu. Hvala zakoncema za vse.

ON: Seminar mi je dodal nekaj duhovne rasti in mi bo pomagal pri vsakdanjih srečanjih z drugačnostjo, lažjim premagovanjem stresa in na koncu tudi lažje razumevanje svojih bližnjih. Kdor želi izboljšati svoj partnerski odnos v kvalitetnem pogledu je na pravem naslovu.

 

Maj 2015

On: Nova pot do ljubezni – imago dialog, me je povsem navdušil, saj je razširil moj ozki pogled z vprašanj Zakaj, Kako, Čemu? na morda še pomembnejše vprašanje kdo, kaj?Kdo je moja žena, kaj se dogaja z njo? Učenje tegadialoga pa je bilo še posebej učinkovito na tem skupnem vikendu, saj smo si udeleženci podelili tudi naše uspehe in neuspehe v naših odnosih, nastala je skoraj mini zakonska skupina. Učenje in spoznavanje novih stvari pa je v stiku in družbi z drugimi vedno lažje, učinkovitejše.

Ona: Na »imago vikendu« sem odkrila, da zakon ni samoumeven, ampak ima namen – namen globoke povezanosti in veliko milosti božjega usmiljenja.

On: Vedno znova se spomnim stvari, ki jih bi lahko naredil bolje. Sedaj pa sem spoznal nov način pogovora v dialogu. Ta mi je omogočil, da sem spoznal občutke partnerke in vzroke za njeno reagiranje.

Ona in on: Hvala za vsebinsko bogat seminar, dobila sva praktična in teoretična navodila za skupno pot najinega sanjskega partnerstva. Hvaležna sva, da sva se obogatila z izkušnjami sodelujočih parov. Seminar toplo priporočava vsem, ki želijo graditi svojo partnersko vez v krščanskem zakonu.

Ona: Ker rada »predalčkam«, mi je bilo všeč, kako nevihtni oblak vidi želvo, da smo želve trmaste in ne pustimo drugim blizu.

On: Zapomnil si bom predvsem to, da partnerki povem, da jo cenim in kar mi je pri njej všeč in sam način pogovora - da ne kritiziraš in poveš na kulturen način.

Ona: Želela sem si, da bi se znala pogovarjati. Vesela sem, da vidim mlade pare, iz tega bo nekaj nastalo. Ne glede na to, da sem stara, sem bom trudila, da bom poskušala sedaj pohvaliti ali reči rada te imam. Tega nisem bila vajena in upam, da bova uspela, koliko še imava časa pred seboj. Važno je, da imava cilj pred seboj.

On: Vesel sem, da sem tukaj pridobil nova spoznanja in bom mirno zaspal, da sem bolj pameten in bom ta spoznanja uporabil v vsakdanjem življenju, v najinem odnosu. Urejanje najinega odnosa - je bilo »šalabajzersko« (še orangutan poboža svojo partnerko) . Sedaj imam vizijo in cilj, da se bo ta odnos poboljšal. Metode in spoznanja kako peljati stvari naprej imam.

Ona in on: Trenutno je najin zakon, kot neobdelan vrt. V njem raste vse in razrašča se plevel. V tem vikendu sva prejela mogočna orodja, s katerimi lahko začneva obdelovati zemljo in negovati rastline. Nežni načini puljenja in odločne veščine zalivanja, bodo s pomočjo prižgane božje lučke ta vrt naredili drugačen, lepši in predvsem kvalitetnejši. Hvala.

Ona: Pri imagodialogu me je navdušil občutek slišanosti. Slišani so natančno vsi odtenki, ki jih želim izraziti. To je prav osvobajajoče.

On: Prijetno vzdušje in toliko novih spoznanj. 

September 2014

Ona: Na »duhovni poti v zakonu« mi je bilo najbolj všeč to, da smo imeli veliko zanimivih vaj z zakoncem. Te so bile včasih naporne, a koristne za rast odnosa, včasih zabavne in obenem poživljajoče. Menim, da sva dobila kar nekaj koristnih smernic, ki se jih lahko spomniva v vsakdanu in ki bodo najin zakon krepile, ga naredile bolj povezanega, živega in ljubečega.

On: Všeč mi je bilo, da smo pred seminarjem prebrali knjigo Harvilla Hendrixa Najina ljubezen in sem tako lažje začutil in sprejemal vsebino seminarja. Všeč so mi bile konkretne vaje, da smo si lahko pisali, da smo dobili skripte.

Spoznal sem, da je žena zame in jaz zanjo tisti, ki si lahko edina pomagava pri celjenju ran in pri osebni rasti pri popotovanju proti raju.

Ona: Spodbuda za razmišljanje o sebi in o partnerju. Ker je vse vodeno in sistematizirano, lahko spoznavaš sebe in partnerja in si lahko ustvariš vizijo. Vidiš, kaj si in kaj si lahko, če se za to potrudiš in vložiš malo časa in energije v takšno vodeno učenje odnosov. Ko spoznaš sebe in svojo „prtljago“ iz otroštva, bolje razumeš, zakaj se kakšne stvari dogajajo. Všeč mi je tudi odkrit in iskren pristop na zelo spoštljiv in nevsiljiv način. Zelo mi je všeč tudi to, da je v tem delu vključen Bog, to je nekaj posebnega.

 

Ona: Prisotnost Boga, božje besede.

Všeč mi je bila intenzivnost srečanja ter da je bil celoten program zelo dobro voden. Všeč mi je bila tudi nova oblika pogovarjanja.

Všeč mi je:

 • način dela na seminarju, ker so navodila kratka in jedrnata
 • vsebina – zrcaljenje, kot pomoč pri samopotrditvi in sprejetosti pri sozakoncu.
 • Iz življenja za življenje zakoncev in za zadovoljen odnos med možem in ženo
 • odprtost voditelja (voditeljev)
 • sprejetost
 • poudarjanje – sprememba v mišljenju in vedenju – v ospredje pohvale, pozitivne lastnosti -da se lahko motimo tudi pri motečih stvari in svoje ranjenosti
 • meditacija in zavedanje božje ljubezni

September 2013

On: Všeč mi je:

 • že začetek seminarja je zelo vzpodbuden. Vnaša vame željo po spremembi (v najini komunikaciji),
 • zanimiv način dela v dvoje,
 • veliko poudarka na najinem očesnem stiku,
 • zahteva po polni moji pripravljenosti, da poslušam oz. sledim,
 • da tak način komuniciranja in pogovora potrebuje tudi najin zakon in odnos.
 • Spontanost in neprisiljeno stopnjevanje tekom seminarja,
 • trditev, da v najini sredini mora biti Bog in da je velikokrat omejen – kot bistvo vsega,
 • vajina neposrednost, jedrnatost, strokovnost in razumevanje
 • razgibano delo, tematski pristop

 

Ona: Všeč mi je bil način dela (osebno, v paru, v skupini in skupni nagovor). Predvsem naloge, ki smo jih kot pari skupinsko opravljali, čeprav niso bile lahke so bile učinkovite.

Zelo dobro in premišljeno, polno, konkretne ideje za naprej.

Čutila sem veliko božjo prisotnost, še posebno pri vsakem in po vsakem imago dialogu. Pred samim začetkom sem si mislila, ko sem prebrala dialog: „kako bedno in brez veze“, ko pa sva začela pogovor, pa sem se neverjetno dobro počutila, tudi zelo dobro mi je šlo (v kar sem prej močno dvomila). Da o občutku po končanem obojestranskem pogovoru sploh ne govorim, prav neverjetno, pravo olajšanje , zelo dober občutek.

 

Ona: Svoja razmišljanja o najinem zakonu sem po dolgem času usmerila na nekatera področja, ki sem jih čisto pozabila.

Zagledati sebe skozi oči zakonca je bilo zelo lepo in močno izkustvo.

Všeč mi je bilo to, da sva bila aktivna te dni – da nisva bila samo poslušalca, ampak sva najprej sama, potem pa skupaj delala različne naloge.